Ferenczi Sándor Egyesület

Pszichoanalízis és társadalom ─ anno és ma

100 éve, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Székházában megrendezték az 5. Nemzetközi Pszichoanalitikus Kongresszust. A tudományos tanácskozás kiemelt témája a háborús trauma volt. A konferencián Freud és a pszichoanalitikus mozgalom számos, később klasszikussá vált személyisége is részt vett. A centenárium alkalmából 2018. szeptember 28-án a Ferenczi Sándor Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Pszichoanalízis és társadalom ─ anno és ma címmel rendezett konferenciát az MTA Székházában.

 

Az első világháború végén megtartott kongresszus fő témája a háborús traumák jelensége és kezelési lehetősége volt, amit a kongresszuson Ferenczi Sándor és Karl Abraham képviseltek. A téma iránti komoly érdeklődést jelezte, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia magas rangú katonai képviselői is részt vettek a tanácskozáson, s hamarosan terv készült arról, hogy milyen kórházi osztályokat nyitnak meg a háborús traumák sújtotta hadirokkantak lélektani kezelésére. A pszichoanalízis ezzel a magánrendelőkből a széles körű társadalmi felhasználás színterére lépett, és hamarosan Ferenczi Sándor professzori kinevezésével, 1919-ben az orvosképzés része lett.

A centenáriumi konferencia az osztrák és magyar tudományos szakemberek részvételével ívet rajzolt a száz évvel korábbi pszichés problémák akkori és mai elméleti és terápiás megközelítései között, középpontba állítva a háborús traumák kérdését, a pszichoanalízis és művészetek intenzív egymásra hatását, illetve a pszichoanalízis jelenkori helyét a tudománytörténet és a gyógyítás területén.

2018. szeptember 28.
Pszichoanalízis és társadalom ─ anno és ma

Centenáriumi konferencia a Magyar Tudományos Akadémia Székházában
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A konferenciát az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Ferenczi Sándor Egyesület szervezte.
Program- és szervezőbizottság: Harmatta János, Mészáros Judit, Pléh Csaba.

A konferencia támogatói: a Magyar Tudományos Akadémia és az Osztrák Kulturális Fórum.

Program letöltése: magyar / angol