Ferenczi Sándor Egyesület

Díjak, elismerések

EMLÉKLAPOK ─ 2011-2012

A Ferenczi Sándor Egyesület 2011 és 2012-ben a Ferenczi Ház megvásárlásához nyújtott nagylelkű adományaiért és értékes munkájukért köszönettel és őszinte megbecsüléssel emléklapot nyújtott át az alábbi támogatóknak:

Bonomi, Carlo (Olaszország)
Borgogno, Franco (Olaszország)
Conci, Marco (Németország)
Kelley-Lainé, Kathleen (Franciaország)
Koritar, Endre (Kanada)
Oriold, Károly (Magyarország)
Pásztory Balázs (USA-Magyarország)
Rachman, Arnold (Egyesült Államok)

 

A MARY S. SIGOURNEY DÍJ – 2008

A pszichoanalízis területén elért kimagasló tevékenységért a Ferenczi Sándor Egyesület 2008-ban elnyerte a nemzetközi szakma legrangosabb kitüntetését a Mary S. Sigourney díjat, melynek átadására New Yorkban került sor. A majd negyed százada alapított díj intézményi adományozottjai szerepel többek között a Freud Múzeum (London), a Han Groen-Prakken Psycho-analytic Institute for Eastern Europe, a Columbia University Center for Psychoanalytic Training and Reseach (New York), vagy a Library of Congress (Washington DC)

Az egyesület elnökének beszéde a díj átvétele alkalmából (2009. január 16.)

 

PSYCHOANALYTIC DOCUMENT DATABASE (PADD) ─ 2006

A bécsi Sigmund Freud Múzeum, a Ferenczi Sándor Egyesület a londoni Wellcome Trust Könyvtár az Európai Unió Kultúra 2000 című pályázat keretében felállította a Psychoanalytic Document Database (PADD) internetes pszichoanalitikus archívumot (2004-2005). A rendszer a három intézmény adattárán alapulva a pszichoanalízis története szempontjából alapvető fontosságú leveleket, kéziratokat és egyéb dokumentumokat, életrajzokat, valamint teljes bibliográfiákat tartalmaz, és közzéteszi az adatbázisban szereplő pszichoanalitikus szerzőkről szóló legfontosabb szakirodalmat német, angol és magyar nyelven. A pszichoanalízis történetének nemzetközileg elismert 40 szakembere között 10 magyar származású szerepel. A PADD cca. 20. 000 katalogizált egységet: leveleket, kéziratokat és fotókat tartalmaz. Számos dokumentum fakszimile formában áll az érdeklődők és a kutatók rendelkezésére.

A PADD a Sigmund Freud Privatstiftung (Ausztria) mint főszervező, a Ferenczi Sándor Egyesület (Magyarország) és a The Wellcome Trust Library (Egyesült Királyság) – társszervezők részvételével valósult meg.

http://www.padd.at/

A Psychoanalytic Document Database a 2000-2006 közötti projektek közül elnyerte a legkiválóbbaknak járó elismerést.

 

 

FOTÓK A MARY S. SIGOURNEY DÍJRÓL ÉS A DÍJÁTADÁSRÓL