Ferenczi Sándor Egyesület

Projektek

Az egyesület rendszeresen szervez hazai és nemzetközi tudományos konferenciákat, szemináriumokat és kiállításokat, népszerűsítő előadásokat a pszichoanalízis és a művészetek kapcsolatáról. Gyűjti, feldolgozza és közreadja (digitalizálja) a pszichoanalízis hazai történetét bemutató hagyatékokat, dokumentumokat.

Konferenciák

Az egyesület 1989 óta rendszeresen szervez hazai és nemzetközi konferenciákat. Budapestről indult 1993-ban az elmúlt húsz év során két-három éves ritmusban megrendezésre kerülő, úgynevezett „Nemzetközi Ferenczi Konferenciák” sora, amelyek a Ferenczi Sándor magyar orvos, pszichiáter és pszichoanalitikus életművének feltárásával párhuzamosan arra reflektálnak, hogyan tud a pszichoanalízis a hozzá közelálló társadalomtudományokkal együtt a gyorsan változó világ kihívásaira reagálni. Az alkalmanként több száz résztvevőt vonzó nemzetközi konferenciák az évek során kisebb ún. stúdió-konferenciákkal egészültek ki.

Calendar icon

Pszichoanalízis és társadalom - anno és ma

Centenáriumi konferencia

Calendar icon

Pszichés traumák – egyéni katasztrófák

A Ferenczi Sándor Egyesület rendezvénye

Calendar icon

Faces of Trauma

Nemzetközi Konferencia

Művészet és pszichoanalízis – műhelybeszélgetés-sorozat

A Művészet és pszichoanalízis a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozata. A sorozat évente 10 előadásból áll, első évadja 2002-ben indult. 2017-ig VALACHI ANNA (1948–2018) irodalomtörténész szerkesztette és vezette, 2018-tól TAKÁCS MÓNIKA irodalomtörténész. A belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Calendar icon

Anyaság és/vagy hivatás?

Paula Modersohn-Becker ambivalens vágyai a festővásznon.

Calendar icon

Dosztojevszkij személyisége és neuropszichiátriai tünetei

Calendar icon

Seress Rezső és a Werther-effektus.

Tömeges öngyilkosságot kiváltó művek, művészek

Kiállítások és filmek

A konferenciákon túl az egyesület a magyarországi pszichoanalízis történtét bemutató kiállításokkal és Ferenczi életéről/munkásságáról, valamint a Ferenczi Ház egykori lakóiról készült filmekkel szolgálja a kutatást, a tudományos eszmecserét és a téma széleskörű angol és magyar nyelven történő népszerűsítését.

Calendar icon

Ferenczi-villa a Naphegyen

DVD, Ferenczi Sándor Egyesület

Calendar icon

Ferenczi hazatér

Kiállítás

Calendar icon

Ferenczi és a budapesti pszichoanalitikus iskola a XX. században

Kurátor: Mészáros Judit

Digitalizálás

A megőrzést, a kutathatóságot és a nyilvánosságot szolgálja az archívum anyagainak készülő digitális gyűjteménye.  2016-ban a Budapest Főváros Levéltárával együttműködésben megkezdődött a teljes anyag digitalizálása, amely a kutatók és az egyesület weboldalát látogatók széles köre számára teszi – fokozatosan – elérhetővé a dokumentumokat. A nyilvánosság és a kutathatóság reményeink szerint inspirálhatja mindazokat, akik többet szeretnének […]

Tartalomfejlesztés

Befejeztük az új honlap fejlesztésének első szakaszát, az oldal 2018-2019-ben Tudástár-ral egészül ki. Az egyesület új honlapjának célja, hogy tegye láthatóvá azt a gazdag három évtizedet, amely 1988-2018 között kibontakozott; minden olyan eredmény kerüljön fel az új honlapra, amely az olvasóknak hasznos lehet és megbízhatóan dokumentálja a FSE tevékenységét; segítségével váljék láthatóvá és érthetővé az […]