Ferenczi Sándor Egyesület

Művészet és pszichoanalízis- Divat és pszichoanalízis

Az idei év utolsó műhelybeszélgetésére invitáljuk az érdeklődőket szeretettel:

2023. december 8. 18:00

Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Károlyi utca 16.) – Vörös szalon

EGRI PETRA divatkutató és design szakember (Pécs)
Divat és pszichoanalízis: Alexander McQueen divatperformanszai
A beszélgetést vezeti: MIKLÓS BARBARA pszichológus (Budapest)

A részvétel ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Ajánló

A divatos öltözködés, és a divatbemutató eseménye önteremtés a tárgyakon, az öltözéken keresztül. A test, a vágy elrejtése és megmutatása egyszerre. Napjaink divatbemutatóira jellemző, hogy felborítják a régi hűvös-formális kifutó rendjét, teatralitást közvetítenek, performanszokká válnak. A performansz pedig szükségszerűen a pszichoanalitikus terápia történetét ismétli: titkos, máshol kifejezhetetlen belső konfliktusokat, tudattalan vágyakat, vágykonstrukciókat közvetít testi jelenléttel. A divattervező Alexander McQueen ilyen  divatperformanszokat vitt színre. A ruhán, az öltözéken keresztül patológiás folyamatokat (agressziót, fétist, paranoiát) osztott meg nézőivel. A mieinket és persze a sajátját is. 2010 februárjában pár nappal anyja halála után lett öngyilkos.  Előadásom McQueen divatperformanszait, divatba burkolt színi produkcióit mutatja be és próbálja értelmezni a pszichoanalízis segítségével. Hátterét a „Divatelmélet, teatralitás, dekonstrukció: kortárs divatperformanszok” című kötet adja.

Kedves Érdeklődők!

A beszélgetés alapját képező könyv indult az Év Könyve közönségszavazáson, ahol a TOP10-be  került. A napokban zárul majd a szavazás az első helyezésért. Ismeretterjesztő és elsőkönyves kategóriában lehet rá szavazni. Nagyon köszönöm, ha két percet szánnak a szavazásra:

https://azevkonyve.hu/konyv/ismeretterjeszto-non-fiction/divatelmelet-teatralitas-dekonstrukcio-kortars-divatperformanszok/

Köszönettel,

a szerző